9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

Seating Arrangement

In order to solve seating arrangement questions, first of all diagram should be made. By doing so questions are easily and quickly solved.
Example 1:
6 Boys are sitting in a circle and facing towards the centre of the circle.
Rajeev is sitting to the right of mohan but he is not just at the left of Vijay.
Suresh is between Babu and Vijay.
Ajay is sitting to the left of Vijay.
Who is sitting to the left of Mohan ?
Solution :
Hence, Babu is sitting to the left of Mohan.

Example 2:
Eleven students A, B, C, D, E, F, G, H, I, J and K are sitting in first line facing to the teacher.
D who is just to the left of F, is to the right of C at second place.
A is second to the right of E who is at one end.
J is the nearest neighbour of A and B and is to the left of G at third place.
H is next to D to the right and is at the third place to the right of I.
Who is just in the middle ?
Solution :
Hence, I is just in the middle.

Example 3:
Siva, Sathish, Amar and Praveen are playing cards. Amar isto the right of Sathish, who is to the right of Siva.
Who is to the right of Amar ?
Solution :
Hence Praveen is to the right of Amar.

Example 4:
A, B and C are three boys while R, S and T are three girls. They are sitting such that the boys are facing the girls.
A and R are diagonally opposite to each other.
C is not sitting at any of the ends.
T is left to R but opposite to C.
(A). Who is sitting opposite to B ?
(B). Who is sitting diagonally opposite to B ?
Solution :
(A). Hence, R is sitting opposite to B.
(B). Hence, S is sitting diagonally opposite to B.

SOLVED EXAMPLES
EXAMPLE 1
Six friends are sitting in a circle and are facing the centre of the circle. Deepa is between Prakash and Pankaj. Priti is between Mukesh and Lalit. Prakash and Mukesh are opposite to each other.
1Who is sitting opposite to Prakash ?
A.MukeshB.Deepa
C.PankajD.Lalit
Answer: Option A
http://www.indiabix.com/_files/images/verbal-reasoning/seating-arrangement/4-6-4-c4.png
Hence, Mukesh is sitting opposite to Prakash.
2. Who is just right to Pankaj ?
A.DeepaB.Lalit
C.PrakashD.Priti
Answer: Option A
3. Who are the neighbours of Mukesh ?
A.Prakash and DeepaB.Deepa and Priti
C.Priti and PankajD.Lalit and Priti
Answer: Option C
4 Who is sitting opposite to Priti ?
A.PrakashB.Deepa
C.PankajD.Lalit
Answer: Option B



EXAMPLE 2:
A, P, R, X, S and Z are sitting in a row. S and Z are in the centre. A and P are at the ends. R is sitting to the left of A. Who is to the right of P ?
A.AB.X
C.SD.Z
SOLUTION:(b)
The seating arrangement is as follows:
http://www.indiabix.com/_files/images/verbal-reasoning/seating-arrangement/4-6-1-c1.png
Therefore, right of P is X.

EXAMPLE 3:
A, B, C, D and E are sitting on a bench. A is sitting next to B, C is sitting next to D, D is not sitting with E who is on the left end of the bench. C is on the second position from the right. A is to the right of B and E. A and C are sitting together. In which position A is sitting ?
A.Between B and DB.Between B and C
C.Between E and DD.Between C and E
SOLUTION: Option B
http://www.indiabix.com/_files/images/verbal-reasoning/seating-arrangement/4-6-1-c2.png
Therefore, A is sitting in between B and C.

Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Recent Law Posts$type=three$c=3$author=hide$comment=hide$rm=hide$date=hide$snippet=hide

Recent Management Posts$type=three$c=3$author=hide$comment=hide$date=hide$rm=hide$snippet=hide

Recent HM Posts$type=three$c=3$author=hide$comment=hide$date=hide$rm=hide$snippet=hide

Name

Abetment,1,Absolute Liability,1,Admit Card,12,admit-card,1,Agency,1,AIBE,2,AILET,4,AILET Exam,2,AILET Mock Test,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,2,answer-key,6,aptitude test preparation for BBA.,1,Attempt,1,Average,1,BA-LLB,2,Bailment,1,BBA,1,BBA Aptitude Test,1,BBA Coaching Ghaziabad,1,BBA entrance exam,2,BBA entrance exam preparation,1,BBA entrance exams,1,BBA entrance in Delhi,1,BBA exam,4,BBA exam crash course,1,BBA merit list 2019,1,BBA Mock Test,1,BBA Study Books,1,BBA Study Material,1,BHU LLB 2019,1,BHU-LLB,3,Blood Relation,2,Breach of Contract,1,Capacity of Parties,1,Cheating,1,Clat,7,CLAT 2019 Analysis,1,Clat admission,1,CLAT Coaching,2,CLAT Coaching Delhi,1,CLAT coaching in Noida,1,CLAT Entrance Exam,2,CLAT Entrance Test,1,CLAT Exam,3,CLAT Exam Pattern,1,CLAT Mock Test,1,CLAT Preparation,1,CLAT previous year question paper,1,CLAT Study Material,1,CLAT-GK,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,Consideration,1,Contract,12,Contract-LA,8,Criminal Breach of Trust,1,Criminal Conspiracy,1,cut off,5,cut-off,3,Dacoity,1,Dangerous Premises,1,Data Interpretation,1,Defamation,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,DU LLB 2017,1,DU LLB Brochure,1,DU LLB Coaching,1,DU LLB Entrence,2,DU LLB Exam,6,DU LLB exam Coaching,1,DU-LLB,3,English,25,Exam,3,Exam Pattern,5,Extortion,1,featured-articles,1,Free Consent,1,General Defenses,1,General Exceptions,1,Geometry,1,Grammar,2,Height Distance,1,Hotel Management,147,Hotel Management Coaching in Delhi,1,Hotel Management Coaching,1,Hotel Management Colleges,1,Hotel Management Entrance Exam,3,How to Become a Chef,1,how to crack CLAT,1,how to crack CLAT with coaching.,1,Idioms,3,IHM,23,IHM Exam 2018,1,IHM BOOK,1,IHM Exam Syllabus,1,IHM in Ahmedabad,1,IHM in Bangalore,1,IHM in Bhopal,1,IHM in Bhubaneswar,1,IHM in Chandigarh,1,IHM in Chennai,1,IHM in Goa,1,IHM in Gurdaspur,1,IHM in Guwahati,1,IHM in Gwalior,1,IHM in Hajipur,1,IHM in Hyderabad,1,IHM in Jaipur,1,IHM in Kolkata,1,IHM in Lucknow,1,IHM in Shimla,1,IHM in Srinagar,1,IHM in Trivandrum,1,Indian Partnership Act 1932,1,IPC,11,IPC-LA,7,IPU CET,1,IPU CET Exam,2,IPU LLB Exam,1,JMI-BA.LLB,2,Jumbled Sentences,2,Latest articles,258,Latest News,4,Law,325,Law of Torts,1,Law Study Material,1,law-B.com,1,Law-Entrances,1,Legal Aptitude,60,Liability of Owner,1,LLB-Colleges,1,LLB-LLM,1,LLB-LLM BHU,1,LSAT Exam,1,LSAT Exam Coaching,1,Management,110,Mensuration,1,Mixture Allegation,1,NCHM JEE 2017,1,NCHM JEE Cutoff 2017,1,NCHMCT,6,NCHMCT Coaching,1,NCHMCT Courses Class 12th Students,1,NCHMCT Exam,3,NCHMCT Exam Pattern,2,NCHMCT in Mumbai,1,NCHMCT JEE,2,NCHMCT JEE coaching,1,NCHMCT JEE Entrance,1,Negligence,1,Nervous Shock,1,Notification,1,Nuisance,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Offences against Human Life,1,Offences Documents,1,Offences Marriage,1,Offer Acceptance,1,Others,39,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,Quant,17,Quantitative Aptitude,17,Quasi Contracts,1,Quiz,68,QZ-1 LA,1,Ratio Proportion,1,Reasoning,28,Results,13,Robbery,1,Seating Arrangement,3,Sedition,1,SET Entrance Exam,2,Simple Interest,1,Spelling,3,Strict Liability,1,Study Notes,64,Success Stories,1,syllabus,6,Syllogism,2,Theft,1,Time Speed Distance,1,Tips & Strategy,13,Tips and Strategy,2,Tort,12,Tort-LA,11,Trespass to Goods and Conversion,1,University for Clat,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vicarious Liability,1,Vicarious Liability of State,1,Vocabulary,3,Void Agreements,1,Void Contract,1,Work Pipe Cistern,1,
ltr
item
Law, Management & Hotel Management Exam Preparation | Clear Law Entrance: reasoning-seating-arrangement-theory
reasoning-seating-arrangement-theory
https://4.bp.blogspot.com/-f9tzp-9cxtE/XA-pLCAwsfI/AAAAAAAADAE/d-wxW6BRGJUcZ3ZnAAWcPEhBhOwcwxf8QCLcBGAs/s1600/reasoning-seating-arrangement.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-f9tzp-9cxtE/XA-pLCAwsfI/AAAAAAAADAE/d-wxW6BRGJUcZ3ZnAAWcPEhBhOwcwxf8QCLcBGAs/s72-c/reasoning-seating-arrangement.jpg
Law, Management & Hotel Management Exam Preparation | Clear Law Entrance
https://www.clearlawentrance.com/2018/12/reasoning-seating-arrangement-theory.html
https://www.clearlawentrance.com/
https://www.clearlawentrance.com/
https://www.clearlawentrance.com/2018/12/reasoning-seating-arrangement-theory.html
true
8755676406601649542
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy