9394949438

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

 NUMBER SERIES

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.
1. 120, 99, 80, 63, 48, ?
A.35
B.38
C.39
D.40
Answer: Option A
Explanation:
The pattern is - 21, - 19, - 17, - 15,.....
So, missing term = 48 - 13 = 35.

2.589654237, 89654237, 8965423, 965423, ?
A.58965
B.65423
C.89654
D.96542
Answer: Option D
Explanation:
The digits are removed one by one from the beginning and the end in order alternately
so as to obtain the subsequent terms of the series.

3. 3, 10, 101,?
A.10101
B.10201
C.10202
D.11012
Answer: Option C
Explanation:
Each term in the series is obtained by adding 1 to the square of the preceding term.
So, missing term = (101)2 + 1 = 10202.

4. In the series 2, 6, 18, 54, ...... what will be the 8th term ?
A.4370
B.4374
C.7443
D.7434
Answer: Option B
Explanation:
Clearly, 2 x 3 = 6, 6 x 3 = 18, 18 x 3 = 54,.....
So, the series is a G.P. in which a = 2, r = 3.
Therefore 8th term = ar8-1 = ar7 = 2 x 37 = (2 x 2187) = 4374.


5. 125,80,45,20,?
A.5
B.8
C.10
D.12

Answer: Option A
Explanation:
The pattern is - 45, - 35, - 25, .....
So, missing term = 20 - 15 = 5.

Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

6. 1, 1, 4, 8, 9, 27, 16, ?
A.32
B.64
C.81
D.256
Answer: Option B
Explanation:
The series consists of squares and cubes of consecutive natural numbers i.e. 12, 13, 22, 23, 32, 33, 42, .....
So, missing term = 43 = 64.


7. 1, 2, 3, 6, 9, 18, ?, 54
A.18
B.27
C.36
D.81
Answer: Option B
Explanation:
The pattern is x 2, x 3/2, x 2, x 3/2, x 2,.....
So, missing term = 18 x 3/2 = 27.


8. 6, 13, 25, 51, 101, ?
A.201
B.202
C.203
D.205
Answer: Option C
Explanation:
The pattern is x 2 + 1, x 2 - 1, x 2 + 1, x 2 - 1,.....
So, missing term = 101 x 2 + 1 = 203.

9. 0, 4, 6, 3, 7, 9, 6, ?, 12
A.8
B.10
C.11
D.14
Answer: Option B
Explanation:
The given sequence is a combination of three series :
I. 0, 3, 6 II.4,7,? III. 6, 9, 12
The pattern in each of these series is' + 3. So, missing term = 7 + 3 = 10.

10. 105, 165, 195, 255, 285, 345, ?
A.395
B.390
C.420
D.435
Answer: Option D
Explanation:
Each number of the series is 15 multiplied by a prime number i.e. 15 x 7, 15 x 11, 15 x 13,
15 x 17, 15 x 19, 15 x 23,.....
So, missing term = 15 x 29 = 435.
Choose the correct alternative that will continue the same pattern and replace the question mark in the given series.

11. 5,6,9, 15, ?, 40
A.21
B.25
C.27
D.33
Answer: Option B
Explanation:
The pattern is + 1, + 3, + 6,....., i.e. + 1, + (1, + 2), + (1 + 2 + 3),.....
So, missing term = 15 + (1 + 2 + 3 + 4) = 25.

12. 1, 3, 4, 8, 15, 27, ?
A.37
B. 44
C.50
D.55
Answer: Option C
Explanation:
The sum of any three consecutive terms of the series gives the next term.
So, missing number = 8 + 15 + 27 = 50.

13.3, 4, 7, 7, 13, 13, 21, 22, 31, 34, ?
A.42
B.43
C.51
D.52
Answer: Option B
Explanation:
The given sequence is a combination of two series :

I. 3, 7, 13, 21, 31, ? and II. 4, 7, 13, 22, 34
The pattern in I is + 4, + 6, + 8, + 10,.....
The pattern in II is + 3, + 6, + 9, + 12,.....
So, missing term = 31 + 12 = 43.

14. 198, 194, 185, 169, ?
A.92
B.112
C.136
D.144
Answer: Option D
Explanation:
The pattern is - 4, - 9, - 16,.....i.e. - 22, - 32, - 42,.....
So, missing pattern = 169 - 52 = 169 - 25 = 144.


15. 2, 3, 5,7,11,?, 17
A.12
B.13
C.14
D.15
Answer: Option B
Explanation:
Clearly, the given series consists of prime numbers starting from 2. So, the missing
term is the prime number after 11, which is 13.
Want to Know More
Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Recent Law Posts$type=three$c=3$author=hide$comment=hide$rm=hide$date=hide$snippet=hide

Recent Management Posts$type=three$c=3$author=hide$comment=hide$date=hide$rm=hide$snippet=hide

Recent HM Posts$type=three$c=3$author=hide$comment=hide$date=hide$rm=hide$snippet=hide

Name

Abetment,1,Absolute Liability,1,Admit Card,12,admit-card,1,Agency,1,AIBE,2,AILET,4,AILET Exam,1,Alphabetical Series,3,Anagrams,1,Analogies,3,Answer Key,2,answer-key,6,Attempt,1,Average,1,BA-LLB,2,Bailment,1,BBA Coaching Ghaziabad,1,BBA exam,2,BBA exam crash course,1,BHU LLB 2019,1,BHU-LLB,3,Blood Relation,2,Breach of Contract,1,Capacity of Parties,1,Cheating,1,Clat,6,Clat admission,1,CLAT Coaching,1,CLAT Entrance Exam,1,CLAT Exam,2,CLAT Preparation,1,CLAT-GK,1,Clock Calendar,4,Cloze Test,7,Coding Decoding,3,Compound Interest,1,Consideration,1,Contract,12,Contract-LA,8,Criminal Breach of Trust,1,Criminal Conspiracy,1,cut off,5,cut-off,3,Dacoity,1,Dangerous Premises,1,Data Interpretation,1,Defamation,1,Dice Test,1,Direction Sense Test,2,DU LLB 2017,1,DU LLB Brochure,1,DU LLB Entrence,2,DU LLB Exam,5,DU LLB exam Coaching,1,DU-LLB,3,English,25,Exam,3,Exam Pattern,5,Extortion,1,featured-articles,1,Free Consent,1,General Defenses,1,General Exceptions,1,Geometry,1,Grammar,2,Height Distance,1,Hotel Management,146,Hotel Management Coaching in Delhi,1,Hotel Management Coaching,1,Hotel Management Colleges,1,Hotel Management Entrance Exam,2,How to Become a Chef,1,Idioms,3,IHM,23,IHM Exam 2018,1,IHM BOOK,1,IHM Exam Syllabus,1,IHM in Ahmedabad,1,IHM in Bangalore,1,IHM in Bhopal,1,IHM in Bhubaneswar,1,IHM in Chandigarh,1,IHM in Chennai,1,IHM in Goa,1,IHM in Gurdaspur,1,IHM in Guwahati,1,IHM in Gwalior,1,IHM in Hajipur,1,IHM in Hyderabad,1,IHM in Jaipur,1,IHM in Kolkata,1,IHM in Lucknow,1,IHM in Shimla,1,IHM in Srinagar,1,IHM in Trivandrum,1,Indian Partnership Act 1932,1,IPC,11,IPC-LA,7,IPU CET,1,IPU CET Exam,2,IPU LLB Exam,1,JMI-BA.LLB,2,Jumbled Sentences,2,Latest articles,258,Latest News,4,Law,325,Law of Torts,1,law-B.com,1,Law-Entrances,1,Legal Aptitude,60,Liability of Owner,1,LLB-Colleges,1,LLB-LLM,1,LLB-LLM BHU,1,LSAT Exam,1,LSAT Exam Coaching,1,Management,110,Mensuration,1,Mixture Allegation,1,NCHM JEE 2017,1,NCHM JEE Cutoff 2017,1,NCHMCT,6,NCHMCT Coaching,1,NCHMCT Courses Class 12th Students,1,NCHMCT Exam,3,NCHMCT Exam Pattern,2,NCHMCT in Mumbai,1,NCHMCT JEE,1,NCHMCT JEE Entrance,1,Negligence,1,Nervous Shock,1,Notification,1,Nuisance,1,Number Puzzle,2,Number Series,3,Number System,1,Offences against Human Life,1,Offences Documents,1,Offences Marriage,1,Offer Acceptance,1,Others,39,Partnership,1,Percentage,1,Permutation Combination,1,Probability,1,Profit Loss,1,Progression,1,Quant,17,Quantitative Aptitude,17,Quasi Contracts,1,Quiz,68,QZ-1 LA,1,Ratio Proportion,1,Reasoning,28,Results,13,Robbery,1,Seating Arrangement,3,Sedition,1,SET Entrance Exam,2,Simple Interest,1,Spelling,3,Strict Liability,1,Study Notes,64,Success Stories,1,syllabus,6,Syllogism,2,Theft,1,Time Speed Distance,1,Tips & Strategy,13,Tips and Strategy,2,Tort,12,Tort-LA,11,Trespass to Goods and Conversion,1,University for Clat,1,Venn Diagram,3,Verbal Ability,24,Vicarious Liability,1,Vicarious Liability of State,1,Vocabulary,3,Void Agreements,1,Void Contract,1,Work Pipe Cistern,1,
ltr
item
Law, Management & Hotel Management Exam Preparation | Clear Law Entrance: reasoning-number-series-theory
reasoning-number-series-theory
https://1.bp.blogspot.com/-_niSPzqGKuQ/XA-pSSrJZZI/AAAAAAAADAI/r-IgPHqV9EYjWeLpeSvYRWJ2k6XhlOTjwCLcBGAs/s1600/reasoning-number-series.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-_niSPzqGKuQ/XA-pSSrJZZI/AAAAAAAADAI/r-IgPHqV9EYjWeLpeSvYRWJ2k6XhlOTjwCLcBGAs/s72-c/reasoning-number-series.jpg
Law, Management & Hotel Management Exam Preparation | Clear Law Entrance
https://www.clearlawentrance.com/2018/12/reasoning-number-series-theory.html
https://www.clearlawentrance.com/
https://www.clearlawentrance.com/
https://www.clearlawentrance.com/2018/12/reasoning-number-series-theory.html
true
8755676406601649542
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy