9811560490

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

Blood Relation

To remember easily the relations may be divided into two sides as given below:

Relations of Paternal side:Father's father → Grandfather
Father's mother → Grandmother
Father's brother → Uncle
Father's sister → Aunt
Children of uncle → Cousin
Wife of uncle → Aunt
Children of aunt → Cousin
Husband of aunt → Uncle

Relations of Maternal side:Mother's father → Maternal grandfather
Mother's mother → Maternal grandmother
Mother's brother Maternal uncle
Mother's sister → Aunt
Children of maternal uncle → Cousin
Wife of maternal uncle → Maternal aunt

Relations from one generation to next:
http://www.indiabix.com/_files/images/verbal-reasoning/blood-relation/4-4-intro-1.png
Type 1:
If A + B means A is the mother of B; A x B means A is the father of B; A $ B means A is the brother of B and A @ B means A is the sister of B then which of the following means P is the son of Q?
(A) Q + R @ P @ N (B) Q + R * P @ N
(C) Q x R $ P @ N (D) Q x R $ P $ N
Solution: (D)
Q x R = Q is the mother of R [-Q, ±R]
R $ P = R is the brother of P [+ R, ±P]
P $ N = P is the brother of N [+ P, ±N]
Therefore P is the son of Q.

Type 2:
A has 3 children. B is the brother of C and C is the sister of D, E who is the wife of A is the mother of D. There is only one daughter of the husband of E. what is the relation between D and B?
Solution: With the chart
http://www.indiabix.com/_files/images/verbal-reasoning/blood-relation/4-4-intro-3.png
Therefore, D is a boy because there is only one daughter of E.
Hence, B is the brother of D.

Type 3:
Pointing to a photograph, Rekha says to Lalli, "The girl in the photo is the second daughter of the wife of only son of the grandmother of my younger sister." How this girl of photograph is related to Rekha?
Solution:
First Method - By Generating Charts:
http://www.indiabix.com/_files/images/verbal-reasoning/blood-relation/4-4-intro-2.png
Second method:
Grandmother of younger sister of Rekha → Grandmother of Rekha
Wife of only son of grandmother → Mother of Rekha
Younger daughter of the mother → Younger sister.
Note: While solving the question (+) can be used for male and (-) can be used for female.

SOLVED EXAMPLES
1. Pointing to a photograph of a boy Suresh said, "He is the son of the only son of my mother." How is Suresh related to that boy?
A.BrotherB.Uncle
C.CousinD.Father
Answer: Option D
The boy in the photograph is the only son of the son of Suresh's mother i.e., the son of Suresh. Hence, Suresh is the father of boy.
2. If A + B means A is the mother of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the father of B and A x B means A is the sister of B, which of the following shows that P is the maternal uncle of Q?
A.Q - N + M x PB.P + S x N – Q
C.P - M + N x QD.Q - S % P
N
Answer: Option C
P - M → P is the brother of M
M + N → M is the mother of N
N x Q → N is the sister of Q
Therefore, P is the maternal uncle of Q.
3. If A is the brother of B; B is the sister of C; and C is the father of D, how D is related to A?
A.BrotherB.Sister
C.NephewD.Cannot be determined
Answer: Option D
If D is Male, the answer is Nephew.
If D is Female, the answer is Niece.
As the sex of D is not known, hence, the relation between D and A cannot be determined.
Note: Niece - A daughter of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law. Nephew - A son of one's brother or sister, or of one's brother-in-law or sister-in-law.
4. If A + B means A is the brother of B; A - B means A is the sister of B and A x B means A is the father of B. Which of the following means that C is the son of M?
A.M - N x C + FB.F - C + N x M
C.N + M - F x CD.M x N - C + F
Answer: Option D
M x N → M is the father of N
N - C → N is the sister of C
and C + F → C is the brother of F.
Hence, M is the father of C or C is the son of M.
5.Introducing a boy, a girl said, "He is the son of the daughter of the father of my uncle." How is the boy related to the girl?
A.BrotherB.Nephew
C.UncleD.Son-in-law
Answer: Option A
The father of the boy's uncle → the grandfather of the boy and daughter of the grandfather → sister of father.
6. Pointing to a photograph Lata says, "He is the son of the only son of my grandfather." How is the man in the photograph related to Lata?
A.BrotherB.Uncle
C.CousinD.Data is inadequate
Answer: Option A
The man in the photograph is the son of the only son of Lata's grandfather i.e., the man is the son of Lata's father. Hence, the man is the brother of Lata.


7.If A + B means A is the brother of B; A x B means A is the son of B; and A % B means B is the daughter of A then which of the following means M is the maternal uncle of N?
M + O x N
M % O x N + P
M + O % N
None of these
Answer: Option D
Because the sex of O is not known.
8. If D is the brother of B, how B is related to C? To answer this question which of the statements is/are necessary?
The son of D is the grandson of C.
B is the sister of D.
Only 1
Only 2
Either 1 or 2
1 and 2 both are required
Answer: Option D
Given: D is the brother of B.
From statement 1, we can detect that D is son of C (son of D is the grandson of C).
From statement 2, we can detect that B is 'Female' (sister of D).
Therefore, B is daughter of C.

9. If A + B means A is the father of B; A - B means A is the brother B; A % B means A is the wife of B and A x B means A is the mother of B, which of the following shows that M is the maternal grandmother of T?
M x N % S + T
M x N - S % T
M x S - N % T
M x N x S % T
Answer: Option A
M x N → M is the mother of N
N % S → N is the wife of S
and S + T → is the father of T.

10.Pointing to a photograph. Bajpai said, "He is the son of the only daughter of the father of my brother." How Bajpai is related to the man in the photograph?
Nephew
Brother
Father
Maternal Uncle
Answer: Option D
The man in the photo is the son of the sister of Bajpai. Hence, Bajpai is the maternal uncle of the man in the photograph.

COMMENTS

Want to know more

Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

Admit Card,12,admit-card,1,AIBE,2,AILET,4,Answer Key,2,answer-key,6,BA-LLB,2,BBA exam,1,BBA exam crash course,1,BHU-LLB,3,Clat,7,Clat admission,1,CLAT Entrance Exam,1,CLAT Exam,1,CLAT-GK,1,Contract-LA,8,cut off,5,cut-off,3,DU LLB 2017,1,DU LLB Brochure,1,DU LLB Entrence,2,DU LLB Exam,4,DU-LLB,3,English,1,Exam,3,Exam Pattern,5,Featured Articles,1,featured-articles,9,Hotel Management Coaching in Delhi,1,Hotel Management Coaching,1,Hotel Management Colleges,1,Hotel Management Entrance Exam,2,How to Become a Chef,1,IHM,24,IHM Exam 2018,1,IHM BOOK,1,IHM Exam Syllabus,1,IHM in Ahmedabad,1,IHM in Bangalore,1,IHM in Bhopal,1,IHM in Bhubaneswar,1,IHM in Chandigarh,1,IHM in Chennai,1,IHM in Goa,1,IHM in Gurdaspur,1,IHM in Guwahati,1,IHM in Gwalior,1,IHM in Hajipur,1,IHM in Hyderabad,1,IHM in Jaipur,1,IHM in Kolkata,1,IHM in Lucknow,1,IHM in Shimla,1,IHM in Srinagar,1,IHM in Trivandrum,1,IPC-LA,7,IPU CET,1,IPU CET Exam,2,JMI-BA.LLB,2,Latest article,10,Latest articles,68,Latest News,7,latest-articles,19,law-B.com,1,Law-Entrances,1,LLB-Colleges,1,LLB-LLM,1,LLB-LLM BHU,1,LSAT Exam Coaching,1,NCHM JEE 2017,1,NCHM JEE Cutoff 2017,1,NCHMCT,7,NCHMCT Coaching,1,NCHMCT Courses Class 12th Students,1,NCHMCT Exam,2,NCHMCT Exam Pattern,1,NCHMCT in Mumbai,1,NCHMCT JEE,1,Notification,1,Quiz,2,QZ-1 LA,1,Result,1,Results,13,SET Entrance Exam,1,Study Notes,1,Success Stories,1,syllabus,7,Tips & Strategy,13,Tips and Strategy,2,Tort-LA,11,University for Clat,1,
ltr
item
Law, Management & Hotel Management Exam Preparation | Clear Law Entrance: reasoning-blood-relation-theory
reasoning-blood-relation-theory
https://1.bp.blogspot.com/-guPMnDGuCCA/XA-pZjqB6AI/AAAAAAAADAQ/8pl-bZLjsA8gqilpvf61dnFrTos1mU2KgCLcBGAs/s1600/reasoning-blood-relation.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-guPMnDGuCCA/XA-pZjqB6AI/AAAAAAAADAQ/8pl-bZLjsA8gqilpvf61dnFrTos1mU2KgCLcBGAs/s72-c/reasoning-blood-relation.jpg
Law, Management & Hotel Management Exam Preparation | Clear Law Entrance
https://www.clearlawentrance.com/2018/12/reasoning-blood-relation-theory.html
https://www.clearlawentrance.com/
https://www.clearlawentrance.com/
https://www.clearlawentrance.com/2018/12/reasoning-blood-relation-theory.html
true
8755676406601649542
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy