9811560490

[LATEST]$type=sticky$show=home$rm=0$va=0$count=4$va=0

Study Notes on Contract


Dear Readers, 
Here we are providing you updated and most relevant Study notes on Contract of Void Contract for Law Entrance Exam. These study notes are highly recommendable for all those who aspire to crack  CLAT, DULLB, AILET and other Law Entrance Exam.

This is a contract, which was originally valid, but subsequently, becomes void due to circumstances beyond the control of the parties. This is termed as supervening impossibility or doctrine of frustration.
Doctrine of frustration
A provision in the legal system for the discharge of a contract, where, subsequent to its formation a charge of circumstances renders the contract legally or physically impossible, is known as the doctrine of frustration. It covers all cases where the agreement has been terminated by supervening events beyond the contract of either party.
Cases When A Valid Contract Turns Void:
(a) Upon cancellation of a voidable contract
(b) Upon a contract becoming subsequently void
(c) Upon one of the parties becoming mentally unsound
(d) Upon one of the party’s demise [Only in the case of personal contract]
(e) Upon one of the parties becoming enemy alien.
(f) Upon the destruction of subject matter in a contract.
(g) Upon the change in legislation by the government.
In all the above cases we term it as void contract
For example- ‘A’ owner of a marriage hall accepted booking for a marriage at his hall but a day before marriage the hall was destroyed by fire. The contract becomes void as it is impossible to perform marriage after the destruction of subject matter.
Remember there is indeed a difference between a void contract and avoid agreement.




You can also try the following Practise question.

Practice Exercise:


1.  A contract which was originally valid but becomes void due circumstances that are beyond the control of the parties is known as
A. Valid contract
B.  Voidable contract
C. Void contract
D. None of the above
Ans: C

2. A provision in the legal system for the discharge of a contract where subsequent to its formation a charge of circumstances renders the contract legally or physically impossible, is known as
A. Doctrine of frustration
B. Supervening impossibility
 C. Both A. and B.
D. None of the above
Ans: C

3. Cases When A Valid Contract Turns Void:
A. Upon cancellation of a voidable contract
B. Upon a contract becoming subsequently void
C. Upon one of the parties becoming mentally unsound
 D. All of the above    
Ans: D

4. Akash decides to buy a horse from Mrs Maya. The horse has died a month before making the contract. This is a
A. Valid contract
B. Void contract
C.  Voidable contract
D. None of the above
Ans: B

5.  Maya enters into a contract with Spiderman from Spider land. After a few months, Spider land is declared as an enemy country. This contract is
A. Void
B. Valid
C. Voidable
D. None of the above
Ans: A

6. Sunder enters into a contract with the Government to manufacture arms and ammunition. Subsequently, the Government passes an order that no private party can manufacture arms and ammunition. This is a
A.  Valid contract
B. Void contract 
C.  Voidable contract
D. None of the above
Ans: B

7. ‘A’ owner of a marriage hall accepted booking for a marriage at his hall but a day before marriage the hall was destroyed by fire. Contract is
A. Void      
B. Voidable
C. Valid
D. None of the above
Ans: A

8. One of the parties becoming mentally unsound makes the contract
A. Void      
B. Voidable
C. Valid
D. None of the above
Ans: A


9. Tommy enters into a contract with Prem to sell ganja. This is a 
A. Void contract
B. Voidable contract
C. Valid contract
D. None of the above
Ans: A

10. A shopkeeper sells cigarettes to Mr X who is above 18 years of age. This is
A. Void      
B. Voidable
C. Valid
D. None of the above
Ans: C

Thanks,
Keep Visting Clear Law Entrance.

Want to know more

Please fill in the details below:

INNER POST ADS

Name

Admit Card,12,admit-card,1,AIBE,2,AILET,4,Answer Key,2,answer-key,6,BA-LLB,2,BHU-LLB,3,Clat,7,Clat admission,1,CLAT Entrance Exam,1,CLAT Exam,1,CLAT-GK,1,Contract-LA,8,cut off,5,cut-off,3,DU LLB 2017,1,DU LLB Brochure,1,DU LLB Entrence,2,DU LLB Exam,4,DU-LLB,3,English,1,Exam,3,Exam Pattern,5,Featured Articles,1,featured-articles,9,Hotel Management Coaching in Delhi,1,Hotel Management Colleges,1,Hotel Management Entrance Exam,2,How to Become a Chef,1,IHM,24,IHM Exam 2018,1,IHM BOOK,1,IHM Exam Syllabus,1,IHM in Ahmedabad,1,IHM in Bangalore,1,IHM in Bhopal,1,IHM in Bhubaneswar,1,IHM in Chandigarh,1,IHM in Chennai,1,IHM in Goa,1,IHM in Gurdaspur,1,IHM in Guwahati,1,IHM in Gwalior,1,IHM in Hajipur,1,IHM in Hyderabad,1,IHM in Jaipur,1,IHM in Kolkata,1,IHM in Lucknow,1,IHM in Shimla,1,IHM in Srinagar,1,IHM in Trivandrum,1,IPC-LA,7,IPU CET,1,IPU CET Exam,1,JMI-BA.LLB,2,Latest article,10,Latest articles,68,Latest News,7,latest-articles,19,law-B.com,1,Law-Entrances,1,LLB-Colleges,1,LLB-LLM,1,LLB-LLM BHU,1,LSAT Exam Coaching,1,NCHM JEE 2017,1,NCHM JEE Cutoff 2017,1,NCHMCT,7,NCHMCT Courses Class 12th Students,1,NCHMCT Exam,1,NCHMCT in Mumbai,1,NCHMCT JEE,1,Notification,1,Quiz,2,QZ-1 LA,1,Result,1,Results,13,Study Notes,1,Success Stories,1,syllabus,7,Tips & Strategy,13,Tips and Strategy,2,Tort-LA,11,University for Clat,1,
ltr
item
Law, Management & Hotel Management Exam Preparation | Clear Law Entrance: Study Notes on Contract for Law Entrance Exam - Void Contract
Study Notes on Contract for Law Entrance Exam - Void Contract
Get the updated and most relevant study notes on Contract of Void Contract for upcoming CLAT and other Law Entrance Examination.
https://2.bp.blogspot.com/-CfZbBylMekc/WXw3QQBluoI/AAAAAAAAABw/tqBNpxF47PQ-YvL21Rgy33k_f4q84WfcgCEwYBhgL/s1600/Contract.png
https://2.bp.blogspot.com/-CfZbBylMekc/WXw3QQBluoI/AAAAAAAAABw/tqBNpxF47PQ-YvL21Rgy33k_f4q84WfcgCEwYBhgL/s72-c/Contract.png
Law, Management & Hotel Management Exam Preparation | Clear Law Entrance
https://www.clearlawentrance.com/2017/08/void-contract.html
https://www.clearlawentrance.com/
https://www.clearlawentrance.com/
https://www.clearlawentrance.com/2017/08/void-contract.html
true
8755676406601649542
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy