Study Notes on Tort for Law Entrance Exam-Torts in Relation to Person

SHARE:

Get the updated and most relevant study notes on Torts in Relation to Person for upcoming CLAT and other Law Entrance Examination.

Study Notes on Tort


Dear Readers, 
Here we are providing you updated and most relevant Study notes on Tort of Torts in Relation to Person for Law Entrance Exam. These study notes are highly recommendable for all those who aspire to crack  CLAT, DULLB, AILET and other Law Entrance Exam.

Trespass to persons :

A wrong affects the personal safety and freedom is often termed as “trespass to person”
It may be committed negligently and intentionally.
The four forms/kinds of Trespass to person
1.    Assault 2. Battery 3. Mayhem. 4. False Imprisonment.

1.    Assault: - It is an act by the defendant that causes the claimant reasonable apprehension of infliction of intentional and direct application of force on him.

Case Law : Stephens V. Myers.  The plaintiff was the chairman of a parish meeting and on majority decided that defendant should be turned out upon this defendant said he would rather pull the chairman out of the chair than turned out of the room. Immediately he advanced fist clinched towards the plaintiff but was stopped. Defendant was held liable for assault.

2.    Case Law : Blake V. Barnard  Pointing a loaded pistol or gun at a person will fall under assault.
A person can be liable even if he points unloaded pistol towards “B” as ‘B’ may not know that the pistol is unloaded.

BATTERY
Assault becomes battery when there is intentional application of force against another without lawful justification. It is the actual application of force against another, done without lawful justification in angry, rude, insolent or revengeful manner.

Case Law : Pratap Daj V. B.B. & C.L. Rly.
The Plaintiff forgot to purchase the ticket and was forced to get down from the train the force used by the officials was lawfully justified hence no liability.

Case Law : P Kader V. K.A Algarswami
Putting handcuffs to an under trail prisoner and chaining him like a dangerous animal with a neighboring window in a hospital is battery and the wrongdoer is liable.



Mayhem
If a bodily injury is such whereby person is weekend in fighting or defending himself or to annoy his adversary then it is called mayhem cutting off a disabling or weakening  man’s hand or finger or striking out of his eyes or fore tooth will be mayhem.
It is another form of battery and includes all the ingredients of battery the only difference lies in the kind of Injuries.

False Imprisonment

Not necessarily means prison/ jail, fallacious.
It actually means total restraint or total confinement of man’s liberty whether it is in open field or on the street or in a house.
Therefore it means wrongful restraint of a man’s liberty.

Two essential elements
1.    There must be total restraint on the liberty of the plaintiff.
2.    It must be without any lawful justification for e.g. X goes on the roof-top and Y  maliciously put lock on the gate of roof having no other alternative has remained there for sometime

Knowledge of the plaintiff
It is necessary that a person must be aware about his detention.
For e.g. A man visited a jeweler’s showroom and on suspicion ‘A’ was asked to sit in waiting hall for filling of form and it was the trick followed/used by the jeweler to utilize the time till the police come for arrest later on it was found that the suspicion was wrong . ‘A’ filed a suit against jeweler and got the compensation.

False Imprisonment by the defendant
Case Law : Gauri Prasad V. Chartered Bank AIR 1925 Cal 1884.
Plaintiff was arrested and was detained for an hour at police station Court held that plaintiff is innocent and had committed no offence. It was held by the court that detention was unjustified and therefore defendant liable.

Partial Restraint
We know that false imprisonment means total restraint on the liberty of person and without lawful justification but where the – restraint is partial it does not amount to total restraint.

Case Law : Bird V. Jones (1845) 7 QB 742 the defendant wrongfully enclosed part the public foot-way on a bridge, to view the boat race. The plaintiff insisted on passing along this part of the footpath and climbed over the fence. The defendant refused to let him go forward but told him that he might go back into the carriage way and cross the other side of the bridge if he wished. He refused to do so and remained there for 35 minutes. It was held that defendant is not liable.

Means of Escape
If a person did not know the means of Escape does it amount to false Imprisonment?
Answer – If a person with ordinary prudence could know the means of Escape then it is not false Imprisonment than it will be considered as partial restraint.

Detention without lawful Justification
The Detention should be unlawful that means without any lawful Justification.

Case Law : Rudal Shah V. State of Bihar AIR 1983 SC 1086
A person was acquitted by the court in 1968 but was released from the Jail after 14 years in 1982, court granted rupees 35,000 as Interim Relief.

Case Law : Bhim Singh V. J & K AIR 1986 SC 494 S.C. Considered it as malicious prosecution and granted exemplary damage to rupees 50,000.

Remedies
1.    Self – help
2.    Habeas corpus
3.    Action for damages

Study Notes on Tort for Law Entrance Exam-Strict Liability and Absolute Liability

You can also try the following Practise question.


Practice Exercise:

1.  A wrong that affects the personal safety and freedom is often termed as
A. Trespass to property
B. Breach of contract
C. Trespass to person
D. None of the above
Ans: C

2. Which of the following is a form of trespass to person?
A. Assault
B. Battery
C. Mayhem
D. All of the above
Ans: D

3.  An act by the defendant that causes the claimant reasonable apprehension of infliction of intentional and direct application of force on him is
A. Assault
B. Battery
C. Mayhem
D. False imprisonment
Ans: A

4. A points an unloaded pistol towards “B”. Will A be liable for assault?
A. Yes
B. No
Ans: A

5.  Intentional application of force against another without lawful justification is
A. Assault
B. Battery
C. Mayhem
D. False imprisonment
Ans: B

6. The Plaintiff forgot to purchase the ticket and was forced to get down from the train. Is this battery?
A. Yes
B. No
Ans: B

7.  Does putting handcuffs to an under trail prisoner and chaining him like a dangerous animal with a neighbouring window in a hospital amount to battery?
A. Yes
B. No
Ans: A

8. Wrongful restraint of a man’s liberty without lawful justification is known as
A. Assault
B. Battery
C. Mayhem
D. False imprisonment
Ans: D

9. Does partial restraint amount to false imprisonment?
A. Yes
B. No
Ans: B

10.  The remedies against false imprisonment are
A Self – help
B. Habeas corpus
C. Action for damages
D. All of the above
Ans: D


Thanks,
Keep Visting Clear Law Entrance.


Want to know more
Please fill in the details below:
Name

Admit Card,12,admit-card,1,AIBE,2,AILET,4,Answer Key,2,answer-key,6,BA-LLB,2,BHU-LLB,3,Clat,7,Clat admission,1,CLAT-GK,1,Contract-LA,8,cut off,5,cut-off,3,DU LLB 2017,1,DU LLB Brochure,1,DU LLB Entrence,2,DU LLB Exam,4,DU-LLB,3,English,1,Exam,3,Exam Pattern,5,Featured Articles,1,featured-articles,9,Hotel Management Coaching in Delhi,1,Hotel Management Colleges,1,Hotel Management Entrance Exam,2,How to Become a Chef,1,IHM,24,IHM Exam 2018,1,IHM BOOK,1,IHM Exam Syllabus,1,IHM in Ahmedabad,1,IHM in Bangalore,1,IHM in Bhopal,1,IHM in Bhubaneswar,1,IHM in Chandigarh,1,IHM in Chennai,1,IHM in Goa,1,IHM in Gurdaspur,1,IHM in Guwahati,1,IHM in Gwalior,1,IHM in Hajipur,1,IHM in Hyderabad,1,IHM in Jaipur,1,IHM in Kolkata,1,IHM in Lucknow,1,IHM in Shimla,1,IHM in Srinagar,1,IHM in Trivandrum,1,IPC-LA,7,IPU CET,1,JMI-BA.LLB,2,Latest article,10,Latest articles,68,Latest News,7,latest-articles,19,law-B.com,1,Law-Entrances,1,LLB-Colleges,1,LLB-LLM,1,LLB-LLM BHU,1,NCHM JEE 2017,1,NCHM JEE Cutoff 2017,1,NCHMCT,6,NCHMCT Courses Class 12th Students,1,NCHMCT in Mumbai,1,Notification,1,Quiz,2,QZ-1 LA,1,Result,1,Results,13,Study Notes,1,Success Stories,1,syllabus,7,Tips & Strategy,13,Tips and Strategy,2,Tort-LA,11,University for Clat,1,
ltr
item
Clear Law Entrance: Study Notes on Tort for Law Entrance Exam-Torts in Relation to Person
Study Notes on Tort for Law Entrance Exam-Torts in Relation to Person
Get the updated and most relevant study notes on Torts in Relation to Person for upcoming CLAT and other Law Entrance Examination.
https://2.bp.blogspot.com/-xs7oMo67wuE/WXwnqpqufdI/AAAAAAAAABU/0SoQLLZZQ_8JZ1Kg4mInWzwXSx4uaX2vACEwYBhgL/s1600/TORT.png
https://2.bp.blogspot.com/-xs7oMo67wuE/WXwnqpqufdI/AAAAAAAAABU/0SoQLLZZQ_8JZ1Kg4mInWzwXSx4uaX2vACEwYBhgL/s72-c/TORT.png
Clear Law Entrance
https://www.clearlawentrance.com/2017/08/torts-in-relation-to-person.html
https://www.clearlawentrance.com/
https://www.clearlawentrance.com/
https://www.clearlawentrance.com/2017/08/torts-in-relation-to-person.html
true
8755676406601649542
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy