SHARE:

Get the updated and most relevant study notes on IPC of Offences Against Human Life for upcoming CLAT and other Law Entrance Examination.

Study Notes on IPC

Dear Readers, 
Here we are providing you updated and most relevant Study notes on IPC of Offences Against Human Life for Law Entrance Exam. These study notes are highly recommendable for all those who aspire to crack  CLAT, DULLB, AILET and other Law Entrance Exam.

Offences Against Human Life:

Homicide means killing a human being by another human being. 
i) Culpable homicide not amounting to murder
ii) Murder
iii) Rash/Negligent homicide
iv) Attempt to commit suicide

1.      MURDER

Culpable homicide is murder:
        If the act by which the death is caused is done with the intention of causing-
         a.     Death
         b.     Such bodily injury-
As the offender knows to be likely to cause the death of the person to whom the harm is caused
            Or
Is sufficient, in the ordinary course of nature, to cause death,
            Or

If the offender knows that the act by which the death is caused is so imminently dangerous that it must, in all probability, cause death.
Culpable homicide is not murder in the following cases
[Exceptions to Sec. 300]

Exception 1: Culpable homicide is not murder, if the offender, causes the death of the person who gave grave and sudden provocation to the offender.
Example: B gives grave and sudden provocation to A, A, on this provocation, fires a pistol at B, neither intending nor knowing himself to be likely to kill Z, a passerby. A kills Z. Here, A has not committed murder, but merely culpable homicide not amounting to murder.

Exception 2: Culpable homicide is not murder, if the offender, in the exercise in good faith of right of private defence, exceeds the legal limit and causes the death of the person without a pre-meditation and without any intention of doing more harm than necessary.
Example: A, suspecting house-breaking, saw B, the total stranger, coming out of A’s house at night through a hole apparently made by B. A immediately attacked B and killed him. The Court held that A was guilty of culpable homicide not amounting to murder.

Exception 3: Culpable homicide is not murder, if the offender, a public servant, exceeds his legal powers and causes death, by an act, which he believed was in good faith, lawful and necessary to discharge his duty and without ill-will towards the person killed.

Exception 4: Culpable homicide is not murder if the victim consents to his/her death being caused.
Example: A patient in the last stage of cancer, suffering from excruciating pain requests her husband to remove the life support. (This is passive euthanasia)
Euthanasia is the practice of intentionally ending a life in order to relieve pain and suffering.
Passive euthanasia entails the withholding of common treatments, such as antibiotics, necessary for the continuance of life
Active euthanasia entails the use of lethal substances or forces, such as administering a lethal injection, to kill and is the most controversial means.
ONLY PASSIVE EUTHANASIA IS LEGAL IN INDIA

1.        CAUSING DEATH BY RASH /NEGLIGENT ACT
1.     In the case, the death of a person is caused by doing any rash or negligent act, not amounting to culpable homicide.
2.     It is punishable with two years’ imprisonment and fine.
3.     The provisions of this section apply to cases where there is no intention to cause death and no knowledge that the act done, in all likelihood, would cause death.

You can also try the following Practise question.

Practice exercise:
1. What does homicide mean?
A. Killing of animals
B. Suicide
C. Killing a human being by another human being
D. All of the above
Ans: C

2. Culpable homicide is murder if the act by which the death is caused is done with the intention of causing
A. Death
B. The Bodily injury likely to cause death or is sufficient, in the ordinary course of nature, to cause death.
C. An act by which the death is caused is so imminently dangerous that it must, in all probability, cause death
D. All of the above
Ans: D

3. B gives grave and sudden provocation to A, A, on this provocation, fires a pistol at B, neither intending nor knowing himself to be likely to kill Z, a passerby. A kills Z. Will A be liable for culpable homicide amounting to murder?
A. Yes
B. No
Ans: B

4. A, suspecting house-breaking, saw B, the total stranger, coming out of A’s house at night through a hole apparently made by B. A immediately attacked B and killed him. Will A be liable for culpable homicide not amounting to murder?
A. Yes
B. No
C. Maybe
Ans: A

5. A patient in the last stage of cancer, suffering from excruciating pain requests her husband to remove the life support. Will this be murder?
A. Yes
B. No
Ans: B

6. A lays sticks and turf over a pit, with the intention of thereby causing death, or with the knowledge that death is likely to be thereby caused. Z believing the ground to be firm, treads on it, falls in and is killed. Has A committed the offence of culpable homicide?
A. Yes
B. No
Ans: A

7. A knows Z to be behind a bush. B does not know it. A, intending to cause or knowing it to be likely to cause Z's death, induces B to fire at the bush. B fires and kills Z. Has A committed the offence of culpable homicide?
A. Yes
B. No
Ans: A

8. A, by shooting at a fowl with intent to kill and steal it, kills B who is behind a bush; A not knowing that he was there. Will A be held liable in this case?
A. Yes
B. No
Ans: B

9. A workman throws snow from a roof giving proper warning. A passerby is killed. The workman is—
(A) Guilty of murder
(B) Guilty of culpable homicide not amounting to murder
(C) Guilty of causing death by negligence
(D) Not guilty since death was accidental
Ans: D

10. ‘A’ is cutting the wood with an axe at a place where children are playing. The axe flies off and kills a nearby child. ‘A’ is liable for—
(A) No offence
(B) Murder
(C) Culpable homicide
(D) Causing death by negligence
Ans: D

Thanks,
Keep Visting Clear Law Entrance.
Want to know more
Please fill in the details below:
Name

Admit Card,12,admit-card,1,AIBE,2,AILET,4,Answer Key,2,answer-key,6,BA-LLB,2,BHU-LLB,3,Clat,7,Clat admission,1,CLAT-GK,1,Contract-LA,8,cut off,5,cut-off,3,DU LLB 2017,1,DU LLB Brochure,1,DU LLB Entrence,2,DU LLB Exam,4,DU-LLB,3,English,1,Exam,3,Exam Pattern,5,Featured Articles,1,featured-articles,9,Hotel Management Coaching in Delhi,1,Hotel Management Colleges,1,Hotel Management Entrance Exam,2,How to Become a Chef,1,IHM,24,IHM Exam 2018,1,IHM BOOK,1,IHM Exam Syllabus,1,IHM in Ahmedabad,1,IHM in Bangalore,1,IHM in Bhopal,1,IHM in Bhubaneswar,1,IHM in Chandigarh,1,IHM in Chennai,1,IHM in Goa,1,IHM in Gurdaspur,1,IHM in Guwahati,1,IHM in Gwalior,1,IHM in Hajipur,1,IHM in Hyderabad,1,IHM in Jaipur,1,IHM in Kolkata,1,IHM in Lucknow,1,IHM in Shimla,1,IHM in Srinagar,1,IHM in Trivandrum,1,IPC-LA,7,IPU CET,1,JMI-BA.LLB,2,Latest article,10,Latest articles,68,Latest News,7,latest-articles,19,law-B.com,1,Law-Entrances,1,LLB-Colleges,1,LLB-LLM,1,LLB-LLM BHU,1,NCHM JEE 2017,1,NCHM JEE Cutoff 2017,1,NCHMCT,6,NCHMCT Courses Class 12th Students,1,NCHMCT in Mumbai,1,Notification,1,Quiz,2,QZ-1 LA,1,Result,1,Results,13,Study Notes,1,Success Stories,1,syllabus,7,Tips & Strategy,13,Tips and Strategy,2,Tort-LA,11,University for Clat,1,
ltr
item
Law, Management & Hotel Management Exam Preparation | Clear Law Entrance: Study Notes on IPC for Law Entrance Exam - Offences Against Human Life
Study Notes on IPC for Law Entrance Exam - Offences Against Human Life
Get the updated and most relevant study notes on IPC of Offences Against Human Life for upcoming CLAT and other Law Entrance Examination.
https://4.bp.blogspot.com/-sNNxvGBhj9Q/WXxRukJ1PLI/AAAAAAAAACU/SgVSSJDLDpQDPugSIBmWmxk34ZSWArz6wCEwYBhgL/s1600/IPC.png
https://4.bp.blogspot.com/-sNNxvGBhj9Q/WXxRukJ1PLI/AAAAAAAAACU/SgVSSJDLDpQDPugSIBmWmxk34ZSWArz6wCEwYBhgL/s72-c/IPC.png
Law, Management & Hotel Management Exam Preparation | Clear Law Entrance
https://www.clearlawentrance.com/2017/08/offences-against-human-life.html
https://www.clearlawentrance.com/
https://www.clearlawentrance.com/
https://www.clearlawentrance.com/2017/08/offences-against-human-life.html
true
8755676406601649542
UTF-8
Loaded All Posts Not found any posts VIEW ALL Readmore Reply Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Back Home Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy